Angst van Silicon Valley?

Fear of moet ik zeggen competitie?

Silicon Valley (SV) en haar kansen en bedreigingen. Vandaag kregen we een overview van wat er ons te wachten staat. Mind blowing zoals ik dat interpreteer.

Eerst maar eens luisteren naar Russel Hancock de president van de Joint Venture Silicon Valley. Een 50 jarige die in eigen bewoordingen reeds prehistorisch is volgens de begrippen van Silicon Valley. Hij heeft ons een insight gegeven over SV. Boom-Bust bewegingen, start-ups, reward risks, venture capital en eco-system zijn kreten die je hier vaak hoort. Het bancaire aspect speelt hier nauwelijks nog een rol. Banken zijn oude wereld en pas nodig als je operationeel een steady kasstroom hebt.

Wat maakt SV nu zo bijzonder? Veelal zijn het de inkoppertjes: Niet bij de pakken neerzitten, belonen van fouten, vreemd risico kapitaal, overheid op afstand maar welwillend bij vergunningen, flexibele arbeidsmarkt, samenwerking tussen opleiding en bedrijfsleven en het beschikken over een secundair netwerk (advocaten, accountancy ed). Wat SV echter meer heeft dan de rest is de drive voor resultaat en niet vergeten het gunstig klimaat. Men is hier wars van etiketten en de successtrory's gaan vooral over nerds en hippies.

De competitie om te slagen en te innoveren is hier erg groot. Ik denk dat dit mede is ingegeven door door de flexibiliteit van de arbeidscontracten. De arbeidscontacten zijn vrijwillig en "free of will", het is dus mogelijk om deze medewerkers eenvoudig binnen 10 dagen te ontslaan. De speed of technology is extreem, bijblijven is een must. De doorstroom van medewerkers is gemiddeld ca 2 jaar en de start-ups hebben een exit-strategie die onrust kan veroorzaken De succesrate is extreem laag. 1 op de 700 start-ups krijgen een financiering met vreemd vermogen en van de 10 die deze financiering krijgen zullen het er 9 niet redden.

Daarnaast ontstaat een steeds grotere verwijding tussen rijk en arm. De middenklasse vervalt langzaam naar de lower class en de rijken worden rijker. Er ontstaat sociale onrust die nu al merkbaar is. Uberkapitalisme noem ik dat.

Als dit geen stress is weet ik het ook niet meer, hier is dit blijkbaar heel normaal. Oh ja het vreemd vermogen is van Venture Capital firms die een deel van de aandelen eisen dus de founder levert meteen eigendom in. Hier is dit geen enkel probleem, sterker nog na twee of drie financieringsrondes heeft de eigenaar nog maar zo'n 15% over. Wel wordt dan de taart vaak groter maar het gevoel van controle over je eigen start-up is dan wel verdwenen! Het voordeel is dat de ondernemer nog maar beperkt met eigen geld er in zit. Als de ondernemer onderuit gaat dan kan vooral de verstrekker van het vreemde vermogen fluiten naar zijn centen. Hoezo ondernemen! Ondernemen met vreemd geld is toch iets anders lijkt mij?

En de overheid? De invloed van de overheid is minimaal. Als ondernemers in Nederland zouden we dit wel eens fijn vinden maar als je ziet welke invloed dit heeft op de lange termijn bedenk je je wel. De overheid moet mijnsinziens het casco van de maatschappij leveren, de inwoners en ondernemers moeten de inhoud bepalen. In SV is het casco verrot. De wegen zijn slecht, het OV is ouderwets en de visie voor de toekomst ontbreekt. SV ligt onder de zeespiegel en op de Andreasbreuk. De overheid doet er bar weinig aan om dergelijke problemen op te lossen. Belasting verhoging om er voor te zorgen dat het "huis" van SV weer onderhouden wordt is NOT DONE. Iedere politicus die dit voorstelt kan zijn verdere carrière wel vergeten.

In mijn ogen is dit model niet langer houdbaar, de onrust en onvrede zal toenemen. De kloof tussen rijk en arm wordt groter en de invloed van de overheid is onvoldoende.

Vanmiddag brengen we een bezoek aan Google, ik kan niet wachten om te vragen hoe deze ontwikkeling hun visie beïnvloed!!

IMG_1724

Wouter Vink van Google heeft ons keurig ontvangen. Wouter is manager bij de groep die zich bezig houdt met Android. Mega groot complex met veel gebouwen. 30.000 medewerkers hier in Mountain View. Het bedrijf groeit enorm. 70% van hun activiteiten is gericht op de zoekmachine en Android. 20% gericht op opportunities en 10% op spielerei. Ik vraag me werkelijk af hoe ze dit bedrijf kunnen besturen, hoe gaat dat nou in het echt. De span of control, de verantwoording van de werkzaamheden het meten van resultaat..... Elk kwartaal worden de indicatoren bepaald en afgeleid daarvan moet iedereen bepalen wat ze de komende maanden gaan doen. Aan het eind van de periode geeft iedereen zich een cijfer en deze worst weer met zijn of haar meerdere geëvalueerd. Thuis werken is NOT DONE en alle activiteiten die verstorend werken kunnen op het werk worden geregeld (kapper, was, eten, theater, enz enz) Productiviteit, of tenminste de schijn van maximale productiviteit is prio 1. "Als Google 6 maanden stil staat worden zij ingehaald door de concurrent; de druk is hoog" aldus Wouter Vink.

De bedreiging van Google ligt vooral bij de organisatie zelf, door de groei en de noodzakelijke onderhoud en verbetering van bestaande producten is het voor Google moeilijk om innovatief te blijven. Google geeft daarom haar medewerkers de gelegenheid om 20% van de tijd met andere projecten bezig te zijn die niets te maken hebben met de dagelijkse bezigheden. Nieuwe ideeen kunnen worden gedeeld. Oh ja, op de vraag wanneer deze uren gemaakt mogen worden antwoord Wouter dat dit veelal 's avonds of in het weekend is. Uh dat is dan toch privé tijd!! Het blijkt dat inderdaad het er op neerkomt dat er van de medewerkers meer dan 100% wordt gevraagd. De Burnrate van medewerkers is hoog. Wouter geeft aan dat medewerkers van Google gemiddeld na 1 - 2 jaar alweer het bedrijf verlaten.

Ik heb Wouter tijdens de rondleiding naar de Google winkel?! (bij de rest van de gebouwen is het motto KEEP OUT) nog even gevraagd naar de groeiende kloof tussen arm en rijk en wat er met de middenklasse aan de hand is. De middenklasse (bijvoorbeeld ondersteunende diensten) zijn bij Google allemaal uitbesteed en worden tegen competitieve tarieven ingekocht. Deze diensten worden steeds goedkoper en groeien qua welvaart niet mee met de successen. Google daarentegen neemt in principe alleen maar mensen aan met een universitaire opleiding en deze worden alleen maar rijker. Op dit moment groeit de sociale onrust, de Google bussen waarmee werknemers worden opgehaald worden steeds vaker doelwit van de boze underdogs in SV. Als voorbeeld geeft Wouter aan dat de beveiliging kort geleden op de payrol van Google is gekomen omdat deze in "opstand" dreigde te komen.

In mijn beleving gaat Google op deze wijze ten onder aan het eigen succes, ik ben benieuwd hoelang dit goed gaat.

Tenslotte, het was een lange dag, zijn we naar de Singularity University geweest. Hierover zal ik jullie morgen meer vertellen. Een kans of een bedreiging, wellicht het eeuwige leven......

Singularity heeft alles te maken met de wet van Moore. Moore voorspelde destijds dat de processorcapaciteit van computers elk jaar zou verdubbelen. Door deze exponentiële groei zal de ontwikkeling in wetenschap en techniek zich de komende tijd enorm gaan ontwikkelen. We zitten nu in de voorloper van de snel stijgende curve.

Wat betekend die snelheid; stel je voor 30 stappen van een meter. Dan kun je aardig inschatten wat de afstand is en waar je ongeveer gaat uitkomen. Doe nu 30 exponentiële stappen waar kom je dan uit denk je 1000 meter? 10KM? ............................. nee in totaal 26 keer de aarde rond!!

Door de toename van de wetenschap en techniek die mede bepaalt wordt door processorcapaciteit ontstaat een punt waarbij de mensen met hun tegenwoordige intelligentie de nieuwe ontwikkelingen niet meer zullen begrijpen, de kunstmatige intelligentie nemen de verdere ontwikkeling in eigen hand en gaan zich in voortschrijdend tempo "verbeteren". Singularity is het breekpunt wanneer de technologie de kennis en mogelijkheden van ons menselijk brein overstijgen.

De betekenis daarvan is voor de verbeelding. Er gaan mogelijkheden ontstaan waarbij ons brein geupload kan worden en de mens virtueel verder kan leven. Immers het lichaam is enkel materie en de omgeving is maar een interpretatie. De virtuele wereld is niet meer te onderscheiden van onze interpretatie en door ons te upoaden leven we nog lang en gelukkig :-)

Tot morgen, en fijne dromen over de eeuwigheid!!