Geschiedenis

Wat is een bezoek aan de Antillen zonder de geschiedenis. We kunnen er uitgebreid over uitweiden en dat doen we dan ook, hahaha. Nee zonder gekheid. Wikipedia is een mooie bron om hier wat over te lezen dus wij dagen jullie uit om op internet hier iets meer over te lezen. Een paar highlights van vandaag willen wij jullie echter niet onthouden.

Vandaag staan enkele musea op de planning. Als eerste gaan we weer terug richting Westpunt om Plantage Savonet te bezoeken en te bekijken. De plantage behoorde tijdens de slavernijperiode tot de grootste plantages op het eiland met een uitgebreide veestapel en veel landbouwactiviteiten. Er werd ao mais , bonchi largu, bonen, pompoenen, komkommer en pinda verbouwd. Ook waren er veel vruchtbomen. Rond 1827 werd er geëxperimenteerd met de aardappelteelt, tussen 1840 en 1870 werd er aloë verbouwd en rond 1840 werd er een katoentuin aangelegd. In 1842 telde de veestapel 2000 schapen, 1200 geiten, 250 runderen, 80 ezels en 8 paarden. En,..... slaven. De slaven werden op deze plantage goed behandeld want met de afschaffing van de slavernij op Curacao op 1 juli 1863 bleven er nog veel slaven werken op plantage Savonet. Je kunt je afvragen of deze slaven destijds een andere keuze hadden.

2 Plantage Savonet

We vonden het mooi om nu een echt plantage huis te zien, de indeling is dat je middels een trap op het terras komt dat rondom het huis ligt. Vanaf het terras loop je een galerij in, als je doorloopt kom je in de middenzaal (woonkamer)en aan de andere kant van deze zaal zit weer een galerij. Aan de zijkanten bevindt zich de keuken en aan de andere zijkant (op de wind ivm koele en frisse lucht) een slaapkamer. Op de verdieping waren ook nog een paar vertrekken die als slaapplaats zouden kunnen dienen.

Na wat gedronken te hebben gaan we op weg naar de volgende bestemming; het Curacao Museum. Dit museum is van oorsprong een militair ziekenhuis geweest voor de gele koorts. Het enige leuke was dat de romp van de Snip, het eerste KLM vliegtuig dat vanuit Amsterdam naar Curacao is gevlogen. Het deed er in totaal ruim 7 dagen over waarvan ruim 54 werkelijke vlieguren. Meer weten: De kerstvlucht van De Snip

4 Snip - 2

Hupakee, door naar Museum Kurá Hulanda in Willemstad. Dit museum is grotendeels gewijd aan de geschiedenis van de slavernij en de Afrikaanse landen waar zij vandaan kwamen. Middels een gids werden we in bijna een uur door het museum geloodst, haar roots liggen in een van de Afrikaanse landen. Wat ons het meeste is bijgebleven is de beestachtigheid waar deze mensen mee werden geconfronteerd. Weggehaald van huis en haard, gebrandmerkt, verscheept en als ze het overleefden moesten ze maar afwachten waar en hoe ze terecht kwamen om aan het werk te worden gezet. Als ze ziek waren werden ze overboord gegooid en voor de verzekering werd opgegeven dat ze een natuurlijke dood zijn gestorven. Door de financiële handel in de slavernij zijn banken en verzekeraars zoals Barkley's en Loyd's groot geworden, rijk door de slavernij.

Er was een nagebouwd beneden dek van een schip waar ze al zittend in rijen van drie of vier man voor elkaar de hele reis geketend doorbrachten. Je kunt je dan wel voorstellen hoe zij erbij zaten, als ze het niet volhielden werden ze overboord gegooid. Alleen de sterksten bleven over om aan de andere kant van de wereld onder erbarmelijke omstandigheden hun leven zo goed en zo kwaad als ze dat konden op te bouwen. Ook de martelwerktuigen hebben we bekeken, ao een ijzeren kooi waarin ze bloot zittend werden neergezet in de brandende zon. Ga maar na wat de zon met het ijzer en je lichaam doet, vreselijk.

Heftig hoor die geschiedenis van de slavernij. De indianen die hiervoor vredig op deze eilanden hebben gewoond zijn dan al lang verdreven. Hiervan wordt bar weinig verteld. We hebben het er over tijdens het avondeten en spiegelen de barbaarse praktijken aan ISIS en aan de stroom illegalen die nu vrijwillig Afrika ontvluchten. De slavernij bestaat nog steeds maar is nu aangepast aan de moderne tijd.

Morgen vliegen we naar Bonaire om de laatste dagen nog lekker bij te komen in de rust die op Bonaire aanwezig zou moeten zijn.

Oogjes dicht en snaveltjes toe, tot morgen.