De flop van Toorop ?

De roep om steun voor de bescherming van het kind wordt alsmaar groter. Burgers roeren zich en na de schuld-aflossing van de Eerste wereldoorlog is er voor het eerst weer geld in de knip. Begin jaren ’20 wordt er door de overheid dan ook gesproken over het inzamelen van geld via de postzegel. Eind 1923 (8 december) wordt zelfs per koninklijk besluit wetgeving vastgelegd die dit mogelijk maakt.

Één keer eerder werd een weldadigheidszegel uitgebracht, in 1906 werd ter bestrijding van de Tuberculose een zegel uitgebracht. Hierover zal ik jullie later nog veel meer informeren.

In 1923 wordt de tweede toeslagzegel in Nederland uitgebracht, de voorloper van de Kinderzegel, de
Tooropzegel. De zegels beelden “geven en ontvangen” uit. De zegels hebben een toeslag van 5 ct wat voor die tijd vrij hoog was. De blauwe 2 ct toont links planten in knop en rechts planten zonder knop, dat symbool staat voor het leven en de dood.

De zegels hadden niet het gewenste succes. Dhr. H. de Bie, groot voorstander van zegels voor het Kind en de latere voorzitter van van de Kinderbescherming, schreef dit in 1924 voornamelijk toe aan het feit dat er geen duidelijk doel was benoemd en er nauwelijks aandacht was voor de uitgave. De zegel zelf werd bekritiseerd door zijn ontwerp, het ontwerp gaf geen aanleiding tot succes en de link met het Kind ontbreekt. Mijnsinziens speelde mee dat in de tijd de burgerij ook net weer wat centjes in de knip had en deze niet direct wenste uit te geven aan de 5 cent toeslag. Uiteindelijk werd de helft van de uitgebrachte zegels vernietigd. De totale opbrengst bedroeg ruim 18.000,-- gulden waarvan de Kinderbescherming een magere 4000,-- gulden ontving.

En de ontwerper
Jan Toorop, ach die werd er niet minder van. Toorop zat in zijn nadagen was 63 jaar en woonde inmiddels in Nijmegen. Geboren op Java in 1858 en op 14 jarige leeftijd verhuist naar Nederland. Edgar Fernhout, zijn kleinzoon, heeft in 1948 notabene ook een serie Kinderzegels mogen ontwerpen maar daarover later meer.
Toorop was een kunstschilder met zijn opleiding in Amsterdam. Zijn verblijf in Brussel, Parijs en London hebben zijn richting bepaald. In 1890 heeft Toorop zich weer definitief in Nederland gevestigd. In 1894 ontwierp hij de beroemde lithografie ter promotie van de Delftse Slaolie in de art-nouveaustijl. In Nederland daardoor ook wel de Slaoliestijl genoemd. Toorop overleed op 68 jarige leeftijd in 1928. Er zijn veel werken van Toorop bekend. Voor meer informatie verwijs ik jullie naar een paar linkjes :

Filmpje

http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Toorop

http://www.jan-toorop.com/