ZoZie

herinneringen moet je maken

Zwolle

Zwolle ligt ons na aan het hart. Christina is er geboren en Arjan is er in 1973 (6 jaar) komen wonen. Christina is geboren in het oude Sofietje aan de Rijnvis Feithlaan op kamer 202. Ze heeft haar eerste jeugd grootgebracht in de Sumatrastaat op nummer 72. Na 7 jaar is ze verhuisd naar de Aalanden, Morra 14. Arjan heeft tot ongeveer zijn twaalfde de boel op stelten gezet in Holtenbroek I waarna ze zijn verhuisd naar de Aalanden, Gein 41. Wij hebben elkaar op 18 jarige leeftijd leren kennen in de jeugdsoos (Aa-huis) waarna we onafscheidelijk van elkaar waren. Al snel woonden we samen in Holtenbroek II de Beethovenlaan op nummer 416. Met het uitzicht op de verkoop van de huurwoningen aan de Gein door de woningbouwvereniging zijn we verhuisd naar de Aalanden. Omdat ons rijtje huizen niet werd verkocht zijn we snel verhuisd naar Zwolle Zuid waar we nu met veel plezier in ons eigen stulpje wonen.

Zwolse Taal en Cultuur

Naar mate je langer in Zwolle woont raak je gehecht aan de stad. Een mooie binnenstad waar tegenwoordig met respect mee wordt omgegaan en waar taal en cultuur een belangrijke plek innemen. Wij zijn hier naarmate wij ouder worden ook steeds meer aan gehecht geraakt. De Zwolse taal is het stadsdialect van de Overijsselse hoofdstad Zwolle. Het Zwols is een Sallands dialect en hoort dan ook bij het Nedersaksisch. Kenmerkend voor het Zwols is de brouwende (Franse) uitspraak van de r (typisch voor stadsdialecten, komt verder onder andere voor in het Kampers, Deventers en Zutphens) en de wegval van de h (wat ook in omringende gebieden voorkomt, tot in het Urkers). Wij hebben enkele jaren de wintercursus Zwolse Taal en Cultuur gevolgd. We gebruiken het Zwols bijvoorbeeld voor onze hobby Geocaching en hebben een serie "schatten" verstopt die de geschiedenis van Zwollerkerspel verteld. Wij hebben hier ook een boekje van gemaakt.

Stacks Image 14
De verhalen die wij in het Zwols hebben geschreven over Zwollerkerspel kun je hier nalezen (als je dit tenminste enigszins kunt vertalen).

Tijdens de lessen die wij gedurende de winteravonden volgen kregen we een inkijkje in de geschiedenis van de Zwolse cultuur. De rondleidingen gaven ons de kans om de stad ook eens anders te bekijken. Enkele hoogtepunten zijn de Peperbus, Grote Kerk, Broerenkerk, de Bolwerken, de Sassenpoort en natuurlijk het Blauwe handje na afloop. Maar ook de oude begraafplaatsen, de grachten met haar oude bruggen zoals het Pelserbrugje en de oude panden zoals het Vrouwenhuis, het stedelijk museum en het oude klooster aan het Broerenkerkplein. En dan heb je nog al die oude gevelstenen, teveel om op te noemen. Wat gaat je fantasie dan aan de haal als je al die oude culturele bouwwerken nog ziet staan en je probeert door de schreeuwende gevelreclame heen te kijken en je stelt je het oude leven in de huidige moderne met TL-verlichte winkels voor zoals het was eeuwen geleden.

Stacks Image 35

Poortwachter en Stadsgids

Met al die interesse in Zwolle kan het haast niet anders dan dat je er wat mee gaat doen. In 2016 is Arjan Poortwachter geworden van de Sassenpoort. Als vrijwilliger van de Stichting exploitatie Sassenpoort leid hij groepen en bezoekers rond in de Sassenpoort. En als bestuurslid van de Stichting exploitatie Sessenpoort draagt Arjan een steentje bij aan de continuiteit van de stichting.In 2017 is hij gestart met de opleiding tot Stadsgids en inmiddels is hij geridderd tot Stadsgids van Zwolle.

Het rondleiden van groepen in de stad is echt super om te doen. Ook een rondleiding meelopen? Dat kan, je kunt je aanmelden via het Balletjeshuis in Zwolle.