ZoZie Pieterpad

herinneringen moet je maken

05 April 2015

Etappe 2 Winsum - Groningen

Eindelijk na bijna twee jaar de volgende etappe van het Pieterpad. Op goede vrijdag riep Christina plots; "plan even een datum voor de volgende etappe". Ik dacht niet lang na en plande meteen de tweede paasdag. Een tweede etappe na twee jaar op tweede paasdag, dat kon immers niet missen.

Als we dit tempo aanhouden moeten we op een leeftijd van 103 de Pieterberg nog op klouteren met onze rollator. Hmm, wellicht moeten we het tempo toch maar iets versnellen.

De etappe is 19 km dus vroeg op gestaan. Het plan is om de etappe op te splitsen in twee delen waarbij we tussendoor lekker gaan lunchen. Het ontbijt schoot er bij in, broodjes en snoepgoed maar in de rugzak en op pad gegaan. Met de auto naar Groningen en geparkeerd bij Qpark P+R naast het station. Met het dieselboemeltje van Groningen naar Winsum. Piepeindje met de trein (stief kwartiertje).

In de trein een stelletje opgewonden tennisrackets die na een winterstop weer eens los mochten op de baan in Winsum, wat een gekakel maar wel leuk hoor dat enthousiasme. Aanstekelijk.

Er blijken nog een paar koppels in de trein te zitten die driftig het Pieterpadboekje aan het bestuderen zijn. Das mooi, sjokken wij d'r wel achteraan. Twee koppels, een "lonley rider" en een gezin met twee kids. In Winsum nog even snel een plasje en met goede moed op pad.

Pff, na nauwelijks 3 km krijgt Arjan al een hongerklop. Nauwelijks gegeten en te weinig gedronken leiden tot een laag suiker- en energiepeil. Je wordt er flauw van, licht in je hoofd en het zweet breekt je uit. Snel eten, en zoetigheid zorgen er voor dat het weer wat beter gaat. Na 2 km nog een aanval, ook deze weer overwonnen. Nu gaat het goed en kunnen we verder genieten van de wandeling.

De eerste hindernis is een hek, we gaan off-road. Het weer is goed, Hollandse luchten een Noorden briesje in de rug en een graad of 10. Prima weer om te lopen. Off-road is goed te doen, geen laarzen nodig en het schiet lekker op. We zien de andere koppels lopen en er loopt een koppeltje dames achter ons aan. Naarmate de tocht vordert raken we elkaar allemaal uit het oog.

We komen langs Garnwerd een mooi dorp aan de route. Het dorp is gebouwd op een gedeeltelijk afgegraven wierde, een kunstmatige heuvel opgeworpen om bij hoogwater droge voeten te houden. Hier liepen we ook even verkeerd, deels liepen we achter een ander koppel aan maar het dorpje trok ons ook wel aan. Even het boekje erbij en snel de route weer opgepakt. De "lonley rider" die wij eerder hadden ingehaald was ons wel weer voorbij maar die hadden we weer snel achterhaald. Ons tempo lag niet extreem hoog hoor, wij liepen zo'n 4,8 km per uur. Runkeeper (een app op onze mobiel) vertelde onze elk half uur netjes de tijd, hoeveel we al hadden afgelegd en wat onze gemiddelde snelheid was.

Langs het Reitdiep ging het verder naar Groningen. Onderweg nog een Geocache meegepakt. Langs het Pieterpad ligt op elke etappe ook een Pieterpadcache.

De natuur en het platte land zijn indrukwekkend, je kunt hier ver van je af kijken en de weidevogels proberen indruk te maken op hun soortgenoten. Bij Oostum staat een leuk kerkje midden op een grote heuvel en omringt door enkele boederijwierden. De wierden zijn nog uit de IJzertijd en het blijkt uit opgravingen dat het Kerkje vroeger zelfs iets langer geweest zou zijn. De toren is er pas later bijgezet. Helaas in dit gehucht geen lunch gelegenheid. Dus we stapten vrolijk door.

Na Oostum kwamen we nog langs Wierumerschouw en Wierum, beide kleine gehuchtjes met enkel een paar boerderijen. Een lunch zat er niet in dus we waren blij met onze Sultana en rolletjes snoep. Het laatste deel van Oostum naar Groningen was ook een saai stuk.

De Martinitoren was in zicht! We liepen Groningen binnen en keken onze ogen uit aan de Hoge der Aa, wat een prachtige pakhuizen. Mooie binnenstad en leuke winkeltjes in de Folkingestraat. Uiteindelijk aangekomen bij het station. Yes, de etappe zit er weer op. We hebben er 4 uur over gedaan.

Op naar de volgende etappe......