ZoZie Pieterpad

herinneringen moet je maken

07 July 2013

Etappe 1 Pieterburen - Winsum

Vandaag moet het gebeuren, de eerste etappe van Pieterburen naar Winsum in het hoge Noorden. Gisteren de informatie over de route maar eens doorgelezen. Ziet er goed uit, 11 km klinkt als een opwarmertje voor het echte werk. Op tijd naar bed kwam er niet van. 's Avonds bbq-en met vrienden en het was klamwarm op de slaapkamer. Het raam moest dicht omdat ook de buurt nog lekker van het weer buiten in de tuin genoot, zij hoefden er niet om 7:30 uit. Ha, wij dus ook niet want dat trekken we niet, pas tegen 3:00 vielen we in slaap, vast de spanning van morgen die ons wakker hield. Of was het omdat onze beide pa's momenteel wat onderzoekjes moeten ondergaan. Morgen maar weer verder zien, tijdens het wandelen maar een plekje geven.

tuuttuut 7:30 ging toch de wekker en om 8:00 uur uit bed gerold. Bij Chris nog geen beweging te zien. Beetje luidruchtiger opstaan. We hebben de rugzak licht gevuld en met de auto op weg naar Winsum. Dit alleen is al een hele etappe. 9292OV App op de mobiel, OV pas mee en voor we het wisten stonden we op het station van Winsum te wachten op de bus. Ook op zondag rijdt hier de bus om het uur naar Leens en stopt in Pieterburen. De chauffeur zag al gauw waar wij naartoe gingen; wandelschoenen aan, een rugzak bij ons, de hoedjes in de nek en het hielp ook dat we een boekje bij ons hadden met Deel 1 van het Pieterpad hahaha.

Pieterburen was echt een gezellig plaatsje, op het plein een lekker bakkie koffie gedronken voordat we vertrokken. De temperatuur was goed, beetje aan de hoge kant maar wel een windje om af te koelen. Er kwam nog een groep van 12 wielrenners aan, dacht dat ze zich vergisten, moesten ze niet in Frankrijk rijden bij de tour? Ach nee, het waren de senioren. 12 koffie en 12 appelgebak ging over het terras, goede zaken hier.

Aan de overkant start het Pieterpad, onze aardige chauffeur had ons dit al aangewezen. Er hangt een bordje aan de muur en er staat een paal met een teken. De Pizzeria die hier zit zal er wel wat klanten aan overhouden.
Nou vooruit met de geit daar gaan we dan. Het boekje omschrijft de route erg goed. De etappe is verdeeld in 3 kaartjes en per kaartje wordt de route beschreven. Wij hebben de GPX bestanden ook op de GPS geladen. We hebben een Garmin 650T Montana, deze kan de route inclusief bankjes, cafe's ed goed weergeven dus ook hier kunnen we de route goed volgen. Verdwalen zal ons dan hopelijk ook niet gebeuren.

Na ca 2 km hadden we al een extra doel op het oog. Op en rond alle etappes liggen natuurlijk ook schatten dus we kunnen deze bezigheid mooi combineren met onze andere hobby, het Geocachen. We hebben een trackable achtergelaten, een soort van reizend muntje met een code die je op internet kunt loggen zodat de eigenaar kan zien waar de reis van zijn muntje naar toe gaat. Nadat we deze hadden gevonden hebben we de vaart er maar weer ingezet.

Onze App, runkeeper, houdt ons mooi op de hoogte van onze vorderingen. Ieder kwartier meldt de App zich met gegevens over de afgelegde afstand en de snelheid. Het schiet mooi op. We lopen zo'n 5,7 km per uur. De zon staat ons regelmatig boven het hoofd en het is best wel warm, halverwege wisselen we de rugtas en soms drinken we wat. Onderweg gaan we 1x op een bankje rusten, het is dan best wel weer lastig om het ritme op te pakken. Als je even uitrust worden de spieren al gauw stijf.

Vlak voor Winsum hebben we nog een stel ingehaald die ook het Pieterpad liepen, niet dat we een competitie doen en we lopen ook geen marathon maar tjakka die hebben we toch geklopt. Het eindpunt kwam uiteraard uit bij een Cafe waar we ons op het terras hebben getrakteerd op een Witbiertje en een koel glas witte wijn.

De eerste etappe is gehaald, hopelijk volgen er nog 26 stuks.